Zelf een geweldige partytaart maken!

Hé lieve zusjes en lieve volgers,

Zoals jullie misschien wel weten heb ik (Hanneke) net een verjaardag gevierd en niet zomaar één. Een eerste verjaardag is toch wel erg speciaal. Bij Julia en Ezra maakte ik er een groot spektakel van en liet ik iemand die dit goed kan een taart maken. Je krijgt dan een super mooie taart, maar dit kost ook best wel wat! Nu bedacht ik dat ik dit misschien ook wel zelf kan. Ik heb niet heel veel bakervaring en ben redelijk ongeduldig als het om de afwerking gaat. Dus als ik een taart ga maken wordt het vast niet zo strak en zo mooi als bij een echte bakker of hobbyist. Maar als ik het simpel houd, kan het best wel eens een succes worden. Lezen jullie mee hoe ik deze taart heb gemaakt en of het voor herhaling vatbaar is?

Dit is de oefentaart die ik maakte voor Samuels cakesmash fotoshoot.

Al snel bedacht ik dat ik een safari/jungle thema een goed idee vond voor Saams verjaardag. Ik bestelde versieringen via Ali express en vond op Pinterest al een mooi plaatje van een verjaardagstaart in dit thema. ‘Deze taart kan ik best zelf maken’ dacht ik. Ik bakte een klein voorbeeldexemplaar voor een ‘at home smashcake fotoshoot’. Mijn moeder gaf me de tip om yoghurtcakemix te gebruiken als biscuitdeeg. Dit is wat minder machtig en maakt de taart wat frisser van smaak. Dit bleek een goede tegenhanger te zijn van de zoete botercreme, jam en banketbakkersroom. Hij smaakte heerlijk! Ook het uiterlijk zag er best oké uit. Niet Heel-Holland-Bakt-waardig waarschijnlijk, maar genoeg om het aan te durven om een echte grote verjaardagstaart te gaan bakken. Ik wil een taart gaan bakken met drie lagen (ja, lekker ambitieus – weg doelstelling om het simpel te houden). De bovenste laag is een klein taartje die we eraf kunnen halen om aan Samuel te geven. Hij krijgt dus een eigen taartje. Hieronder zie je een lijst van alle benodigdheden inclusief de kosten. Daarna vertel ik hoe ik de taart heb gemaakt en als laatste natuurlijk een conclusie.

Materialen/ingrediëntenlijst

 • Springvorm 24 cm doorsnede gemiddeld €5,00
 • Springvorm 20 cm doorsnede gemiddeld €5,00
 • Klein springvormpje of bakvormpje gemiddeld €3,00
 • Garneerspuit incl. 6 spuitmondjes ik kocht deze á €11,95
 • Boter om de bakvorm mee in te vetten
 • 5 pakken Koopmans yoghurtcake €6,55 in totaal. Daaraan voeg je nog toe:
  • 15 eieren in totaal ongeveer €2,00
  • 1 liter volle yoghurt ongeveer €1,00
 • 3x dr. Oetker mix voor luchtige botercrème €5,52 in totaal. Daaraan voeg je nog toe:
  • 300 gram boter ongeveer €2,00
  • 375 ml. melk ongeveer €0,50
 • 3x dr. Oetker mix voor banketbakkersroom €4,29 in totaal.
 • 1x dr. Oetker kleurstoffen (als je de taart een kleurtje wilt geven) €2,31
 • Pot aardbeienjam €0,90
 • Jungle dieren set – Hema €7,50
 • Eventueel versieringen zoals confetti. Ik gebruikte dit niet. ongeveer €4,00

Zo pakte ik het aan:

Julia hielp mij bij het maken van de taart! Super gezellig!
Let niet op de troep op het aanrecht. Je ziet het echte leven in ons huis 😉
 1. Ik begon met het bakken van het ‘biscuitdeeg’. Het biscuitdeeg kan je invriezen. Ik maakte deze dus al ruim van tevoren. Ik begon met de grote springvorm. Hiervoor gebruikte ik één pak yoghurtcake beslag. Ik volgde de aanwijzingen op het pak en plaatste het beslag in de oven. Daarna liet ik het goed afkoelen. De bovenkant van de cake bolt altijd een beetje op. Met een groot scherp mes sneed ik de bolling aan de bovenkant eraf. Zo houd je een rechte ronde plak over. Deze pakte ik in huishoudfolie in en deed ik in de vriezer. Dit deed ik in totaal drie keer met de grootste springvorm, zodat ik drie lagen biscuitdeeg had. Ik gebruikte hiervoor dus drie pakken yoghurtcake beslag.
 2. Vervolgens maakte ik volgens de aanwijzingen op de verpakking 2 pakken yoghurtcake klaar. Ik verdeelde het over de middelgrote springvorm en in de kleine springvorm. Dit bleek teveel te zijn, dus wellicht is één pak ook afdoende. Deze vormen gingen ook weer de oven in. Daarna goed laten afkoelen en vervolgens sneed ik bij beiden cakes de bollende bovenkant eraf en de cake sneed ik horizontaal in drie dunnen ronde plakken. De plakken wikkelde ik in vershoudfolie en deze gingen ook weer in de vriezer.
 3. Een dag van tevoren haalde ik het biscuitdeeg uit de vriezer en ik stopte ze in de koelkast om te ontdooien.
 4. Op de grote dag maakte ik de boter crème volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik voegde gele en blauwe kleurstof toe en kreeg zo een mintkleurig mengsel. Meteen daarna maakte ik de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 5. Ik zocht een groot bord uit en legde hierop de eerste grote laag biscuitdeeg. Ik smeerde de bovenkant in met jam en vervolgens een laagje banketbakkersroom erop. Dan weer een laag biscuitdeeg en weer jam en banketbakkersroom erop. Dan komt de laatste grote laag erop. Deze smeerde ik aan de bovenkant in met boter crème met een spatel of lepel. De volgende stap zijn de middelgrote biscuitlagen. Ik legde de eerste plak bovenop de grote biscuitlagen en smeerde deze ook weer in met jam en banketbakkersroom. De tweede laag komt hier bovenop en deze smeerde ik ook weer in met jam en banketbakkersroom. Dan de bovenste laag van de middelgrote biscuitdeeg erbovenop. Deze smeerde ik aan de bovenkant weer in met boter crème. Dezelfde stappen herhaalde ik met de drie kleinste cirkels biscuitdeeg van de bovenste laag van de taart.
 6. De grote uitdaging voor mij was om de in te smeren met de botercrème. Ik probeerde dit zo netjes mogelijk te doen.
 7. Nu nog de feesthoedjes voor de safaridieren van gekleurde papier. Ik lijmde de hoedjes vast met een lijmpistool, maar je kan ook andere sterke lijm of een touwtje hiervoor gebruiken. Ik plaatste de diertjes op de taart.
 8. Tot slot gebruikte ik de slagroomspuit om mooie toefjes te maken op de horizontale delen van de taart.

Conclusie:

En klaar was mijn taart. Het klinkt vrij gemakkelijk. Maar al met al ben ik toch wel wat uurtjes zoet geweest bij elkaar opgeteld. Ik vond het fijn dat ik het biscuitdeeg al ruim van tevoren kon maken en kon invriezen. Dit deed ik dus als ik hier even tijd voor had. De rest van de taart moet toch echt vlak van tevoren gemaakt worden. Dit zorgde er wel voor dat dit mijn ochtend redelijk vulde en ik weinig tijd had voor andere voorbereidingen voor het feestje. Dit vond ik wel een nadeel. Maar ik vond het wel heel leuk om te doen en denk dat ik het zeker vaker ga doen en ook nog wat skills ga leren om er beter in te worden. Deze taart is niet super strak geworden, maar voor een eerste keer ben ik dik tevreden.

De kosten:

Ik kom uit op een totaalbedrag van: €61,52 voor deze taart (arbeidsloon niet meegerekend uiteraard :-)). Nu is het wel zo dat je de materialen maar één keer aanschaft of misschien al in huis hebt of van iemand kan lenen. Als ik alleen de ingrediënten bij elkaar optel kom ik op €29,07 uit. Een stapeltaart bij een echte bakker of hobbyist kost gemiddeld iets van tussen de €70 en €100 euro. kosten besparen doe je dus sowieso. Maar een taart kopen is natuurlijk wel erg makkelijk, zeker als je niet veel tijd hebt om een taart te bakken.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om over het proces van het taart maken te lezen. Heb jij ook weleens zelf een verjaardagstaart gemaakt voor jezelf of iemand anders? Hoe pakte jij het aan? Zou je deze taart ook willen proberen te maken?

Veel liefs, Hanneke

Geplaats in categorie DIY, Food, Kinderen met tags , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *