Mijn ervaring met de zwangerschapscursus ‘Goed Geweven’

Tijdens mijn zwangerschap was ik op zoek naar een cursus die mij kon voorbereiden op de bevalling. Nu had ik wel eens van Hypnobirthing gehoord, maar ik kreeg daar niet zo’n goed gevoel bij (van dat ‘hypno-stukje’). Van Elize hoorde ik dat zij zich hier iets meer in verdiept had en er toch ook van af wilde zien omdat zij er elementen in zag die ze wat zweverig vond en misschien niet helemaal goed passen bij haar christelijke geloofsovertuiging.

Mijn gedachten was toen: juist uit het geloof is zoveel kracht en rust te halen, ook tijdens de bevalling lijkt me. Het zou toch een gat in de markt zijn als er een soort christelijke cursus bestaat om je voor te bereiden op de bevalling die ook de elementen uit de hypnobirthing (ontspannen, meewerken met je lichaam, etc.) in zich heeft.

Een korte zoektocht op Google liet mij zien dat er iemand in dat gat gesprongen was. Ik kwam op de website van Goed Geweven terecht en wat ik daar las sprak mij erg aan: dit is precies wat ik zoek! Ik heb contact gezocht met Maartje van Goed Geweven en Elize, Daniël en Johan opgetrommeld en niet veel later zat Maartje bij ons thuis voor de eerste avond van de cursus. Wat een fijne positieve vrouw is dat, die niet bang is om dingen te benoemen en ongemakkelijke zaken te bespreken, maar altijd op een positieve, oordeelvrije manier.

In totaal is Maartje 3 keer bij ons thuis geweest om de cursus te geven. Daarnaast gaf ze aan dat we altijd nog mochten mailen of bellen na de cursus als we nog vragen hadden (dat ga ik zeker ook nog doen om nog mijn laatste dingen met haar te bespreken voordat ik echt ga bevallen), heel fijn!

Inhoud

De cursus bestond bij ons uit drie avonden met elk een eigen thema. Aan het begin van de cursus kregen we een map met een informatieboekje, wat losse papieren en een armbandje. Ook kregen we in de loop van de cursus ook nog een geurtje die we zelf konden samen stellen en een luisterfragment van een ontspanningsoefening (die heb ik vaak gedaan en is heel fijn) en digitale kaartjes met spreuken en bijbelteksten ter ondersteuning voor tijdens de bevalling.

Tijdens de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Je eigen beeld van de bevalling en hoe dit in de media, cultuur, kerk wordt weergegeven;
  • Hoe je lichaam werkt tijdens de bevalling;
  • Ontspanning en ontspanningsoefeningen (maar ook gebruik van geuren, geluiden, visualisatie, bewegingen, ritmes);
  • Fijne ondersteuning tijdens de bevalling (en ook wat je partner daarin kan doen);
  • Bevalhoudingen;
  • Keuzes maken tijdens de bevalling (en wat als het allemaal anders loopt);
  • Fases in de bevalling/wat kan je verwachten.

Ervaring

Vooraf was ik heel benieuwd hoe ik de avonden zou gaan ervaren. Je doet toch een investering in zo’n cursus en dan is het afwachten of het is wat je ervan verwacht. Nu achteraf kan ik zeker zeggen dat ik het de investering echt heel erg waard vind. Ik heb de avonden als heel prettig en leerzaam ervaren en merkte dat het mij echt hielp om anders naar zwangerschap en bevalling te kijken. In plaats van medisch, spannend, pijnlijk en bloederig ging ik ook meer zien dat het lichaam zo wonderlijk werkt. Tijdens de zwangerschap merk ik dat al, dat alles vanzelf gaat, een baby groeit en ontwikkelt, er kleine vingertjes en teentjes ontstaan zonder dat ik daar (actief) iets voor doe. De baby die op zijn tijd draait, indaalt, hoe het werkt met de navelstreng – al die dingen zijn zo wonderlijk als je er over nadenkt. De cursus liet mij zien dat het zo ook met de bevalling is. Je lichaam weet (blijkbaar) wat hij moet doen – want ik heb nu nog geen idee hoe je een baby uitwerpt. Maar mijn lichaam weet dat wel, is daarvoor gemaakt en zal alles in werking zetten mijn kleine baby op de wereld te zetten. Het is daarvoor gemaakt, het is daarvoor ontworpen. En dat dat waarschijnlijk niet echt een pretje wordt voor mij, dat het misschien anders loopt dan ik wil of verwacht of dat medisch ingrijpen wellicht ook nodig kan zijn (en het helaas natuurlijk ook niet in 100% van de gevallen helemaal goed gaat) – het blijft een wonder.

Ik ben heel benieuwd hoeveel ik straks ga hebben aan deze cursus bij de bevalling. Van Elize weet ik dat zij tijdens haar bevalling van Emma het idee heeft gehad dat zij heel veel tips heeft kunnen gebruiken, wat haar erg geholpen heeft. Ik hoop dat dat bij mij ook zo zal zijn. Wellicht kom ik daar later nog op terug!

Voor nu ga ik eerst even met ‘verlof’, ook hier online. Mocht jij meer willen lezen over de cursus Goed Geweven, kijk dan op: www.goedgeweven.nl

Geplaats in categorie Kinderen, Personal met tags , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *