Managementteam huize Schuil

Laatst hoorde ik iemand praten over het runnen van een gezin en het goedhouden van een huwelijk. Zij gebruikte de term: hoe blijf je niet in het managementteam gedeelte hangen, maar blijf je elkaar toch nog vinden als stel. Ik vond dit wel een mooie omschrijving. Ik heb de overgang van twee naar drie kinderen niet als heel heftig ervaren, maar er zijn wel drie dingen die ik pittig vond en vind. Als eerste vind ik het moeilijk om de aandacht te verdelen over de kinderen, ik heb vaak het idee dat ik tekort schiet (zeker op de dagen dat ik alleen ben met de kinderen). Ook vind ik het een stuk drukker geworden qua afspraken en alles wat er gedaan moet worden. Het is best hard werken en de dagen zijn lang. Daarnaast, en daar gaat dit artikel over, het eeuwige oneindige huishouden. Het voelt voor mij soms aan als fabriekmatig. Het gaat maar door en stopt niet. In dit artikel vertel ik wat mijn nieuwe plannen zijn rondom het huishouden. Wie wat doet en wanneer.

In de afgelopen jaren zijn er drie kinderen geboren in ons gezin en na de geboorte van elk van de kinderen moest ik weer een nieuwe structuur in het huishouden vinden en dat soms wel meerdere keren. Want….vooral in de eerste jaren verandert het ritme van kinderen zoveel en moet er soms weer wat geschaafd worden aan de planning. Na de geboorte van Samuel kwam ik echt tijd tekort om het huishouden goed te doen. Dit is eigenlijk zo gebleven tot een paar weken terug. Ik deed het hoogst noodzakelijke, maar het huis werd intussen viezer en viezer. En dat irriteerde mij omdat ik eigenlijk diep van binnen een perfectionist ben in het huishouden. Nu het januari is werk ik weer een dagje minder (ik werk nu twee dagen) en vond ik het weleens tijd om structuur aan te gaan brengen in het huishouden. De vast terugkerende taken heb ik in een weekschema gezet. Op maandag is om de week Remco thuis en om de week past mijn moeder bij ons thuis op. Op dinsdag is mijn moeder er elke week. Woensdag, donderdag en vrijdag ben ik thuis met de kinderen en in het weekend zijn we over het algemeen samen thuis. Het grote voordeel van dit ritme is dat Remco/mijn moeder op maandag de taken op zich nemen en op dinsdag doet mijn moeder dit. Het is fijn dat ik de taken over 7 dagen kan spreiden en dat mijn moeder en Remco in het ritme mee willen draaien! Mijn moeder draait ook wasjes en vouwt wasjes en kookt voor ons. Zo fijn! Remco doet uiteraard minder in het huishouden dan ik omdat hij meer werkt, maar helpt wel lekker mee. ‘s Avonds staat hij regelmatig nog een was op te vouwen of doet hij een klusje waar ik overdag niet aan toe ben gekomen. Heel fijn vind ik dat! In het weekschema staan de taken die echt wekelijks moeten gebeuren. Grote klussen doe ik nu tussen de bedrijven door, wanneer er even tijd voor is. Ik merk dat ik hier niet heel veel tijd voor heb, maar het lukt me wel elke week om een paar grote klussen te doen. Uiteindelijk kom ik dan vast mijn hele huis wel een keer door en kan ik weer van voor af aan beginnen. Hieronder zie je een afbeelding met ons weekplan. Dingen als stofzuigen, het konijn en de katten eten geven, wassen draaien staan hier niet op, omdat dit eigenlijk al ingebakken zit in ons systeem.

Ik heb ons huis even opgedeeld in aparte kamers en vertel er wat over. Ik ben benieuwd of jij dit herkent. Het huishouden doen we doordeweeks met name tijdens de ochtenden en tijdens Samuels middagslaapje. Als Julia en Ezra uit school komen probeer ik mijn tijd op de kinderen te richten. Vaak hebben ze ook kindjes te spelen en is het een gezellige drukte. Soms vouw ik tijdens deze uurtjes nog wel een was op of doe ik wat aan het avondeten. ‘s Avonds schoonmaken vind ik ten eerste niet fijn, omdat bij daglicht het veel prettiger schoonmaken is en ten tweede zijn mijn avonden me best wel heilig en doe ik dan het liefst zo min mogelijk huishoudelijke dingen.

1. Keuken

Het aanrechtblad maak ik meerdere keren per dag schoon. Het gasfornuis maak ik na het avondeten schoon. Dit zit eigenlijk in mijn systeem ingebakken. Grote klussen die ik tussendoor oppak zijn: koelkast opruimen en schoonmaken, diepvries uitzoeken en ontdooien, kastjes aan de buitenkant schoonmaken, kastjes aan de binnenkant schoonmaken en opruimen en de vensterbank schoonmaken. Koken hoort natuurlijk ook wel zijdelings bij het huishouden. Op mijn werkdagen wordt er gekookt en verder doe ik het eigenlijk.

2. Woonkamer

Ik zuig de woonkamer (en gang) elke dag. Dit is ook echt wel nodig met drie kinderen en twee katten in huis. Tussendoor swifferen we regelmatig nog even door de kamer heen. Op woensdag stof ik de benedenverdieping af. Op vrijdag zuig ik de benedenverdieping uitgebreid en gaan banken en stoelen ook van hun plek, zodat ik eronder kan zuigen. Vervolgens dweil ik de hele benedenverdieping. Dweilen gebeurt 1x per week en dat is echt minimaal. Het ziet er vrijdag altijd best vies uit.
Grote klussen zijn: kasten schoonmaken en opruimen van binnen of van buiten, speelgoed opruimen, kasten van hun plek om eronder schoon te maken, de bank schoonmaken.

3. WC

De WC behoor je volgens mij elke dag te doen. Ik heb hem nu 2x per week uitgebreid op de lijst staan, maar ik probeer daartussenin regelmatig een doekje over de bril te halen. Dan gaat de WC-eend in de bak en schrob ik flink de pot schoon. Verder neem ik met een doekje de WC, wastafel en andere attributen af. Ik dweil de vloer en klaar is Kees. Grote klussen die ik tussendoor op kan pakken zijn: de tegeltjes schoonmaken en de plank waarop de Wc-rollen en dergelijke staan opruimen en schoonmaken.

4. Slaapkamer

Mijn moeder stoft op dinsdag onze slaapkamer. Ik verschoon om de week ons bed. Grote klussen zijn: mijn make-up tafel opruimen, onder het bed stofzuigen, matrassen omkeren, kledingkast schoonmaken en op orde houden.

5. Kinderkamer

Mijn moeder stoft op dinsdag de kamers van de kinderen. Ik verschoon om de week de bedden van de kinderen. Julia en Ezra moeten hun kamer zelf opruimen als ze er gespeeld hebben. Ik ruim eigenlijk zelf niet op. Als het rommelig begint te worden kiezen we een dag in het weekend om even samen weer grondig op te ruimen. Samuel speelt nog vooral beneden, dus zijn kamer blijft over het algemeen wel netjes. De kamers van de kinderen en onze slaapkamer dweilen we ongeveer eens in de maand, zuigen van de bovenverdieping en de zolder gebeurt elke week. Grote klussen op de kinderkamers zijn: speelgoed uitzoeken, uitgebreid opruimen, kasten schoonmaken, opruimen, kleding uitzoeken.

6. Badkamer

Mijn moeder doet op dinsdag de badkamer. De WC en de wastafel maken we op maandag en donderdag schoon, want die worden sneller vies. Het bad wordt dus op dinsdag gedaan en de douche. Grote klussen zijn: het handdoekenrekje schoonmaken, de tegels schoonmaken, kasten schoonmaken en opruimen.

7. De was

Wat een wasgoed heb ik op dit moment. Ik moet er nog maar niet aan denken hoeveel dit zal zijn als de kinderen groot zijn straks! Respect voor alle moeders met pubers. Ik draai om de dag 2 wassen en op sommige dagen draai ik een extra wasje met bijvoorbeeld beddengoed of jassen van de kinderen. Verder gooi ik kussenhoezen van de kussens van de bank regelmatig in de was en de stoelkussentjes van de keukenstoelen. 1 was gaat in de droger en 1 op het wasrek. Degene die in de droger gaat probeer ik dezelfde dag op te vouwen en de was op het wasrek doe ik dan de dag erna. Zo vouw ik elke dag minimaal 1 was en is het een beetje verspreid over de week. Na wassen volgt ook nog strijken. Hier heb ik echt een hekel aan. Remco vindt het wel oké om te doen. Dit pakt hij om de week op maandag op.

8. De ramen

De ramen zemen vind ik ook een rotklus. Ik beschouw dit ook als een grote klus en doe het wanneer ik eraan toekom en wanneer het nodig is. Mijn moeder heeft dit ook regelmatig voor ons gedaan. Boven worden de ramen van buiten gedaan door de glazenwasser. Beneden moeten ze dus van binnen en buiten gepoetst worden en boven van binnen. Het zolderraam van Ezra kunnen we kiepen en zo dus de binnen- en buitenkant schoonmaken, dit geldt ook voor het badkamerraam.

9. De tuin

Remco houdt van tuinieren. Ik doe eigenlijk vrij weinig in de tuin. In de winter vegen we af en toe wat blaadjes weg, maar doen we verder niet veel in de tuin. In het voorjaar zorgen we dat alles netjes is voor de zomer. Vanaf het voorjaar moet ook het gras eens in de zoveel tijd gemaaid worden. Dit doet Remco meestal.

10. Ventileren en luchten

Ik ventileer de bovenverdieping en zolder nagenoeg elke ochtend als we net wakker zijn. Even een kwartiertje de ramen open. Dan gaan de ramen dicht en gaat de kachel aan. In de zomer ventileer ik vaak een stuk langer, omdat het dan wat minder koud wordt in huis.

11. Huisdieren

Nog een klus die ik vreselijk vind: het konijnenhok verschonen. Ik ben heel blij dat Remco dit elk weekend doet. Hij is een held! De dieren krijgen elke dag voer en de voerbakjes gaan regelmatig de vaatwasser in. Een kattenbak hebben we niet, want we hebben buitenkatten die naar binnen kunnen via het kattenluik.

12. De vaat

We hebben een vaatwasser! Yes! Hij gaat 1 á 2 keer per dag aan. We zetten alle vaat er meteen in en we ruimen hem uit zodra hij klaar is.

Bron: www.pixabay.com

Ik ben heel benieuwd of ik nu alles heb gehad. Ik denk dat ik nog heel wat dingen vergeten ben. Mocht je nog vragen hebben, let me know! En ik ben ook heel benieuwd hoe jij het huishouden ervaart. Hoeveel tijd kost het jou om alles te doen? Hoe zijn de taken verdeeld? Doe jij net zoveel als ik, of juist meer of minder? Hou jij van poetsen of kan je het goed? Of vind je het juist verschrikkelijk en is het aan jou niet besteed? Laat het maar weten in de reacties. Nog een boekentip voor jullie: Het grote poetsboek van Diet Groothuis. Verkrijgbaar bij o.a. bol.com. In dit boek vind je veel tips wat betreft schoonmaken en het is met veel humor geschreven. Ik heb veel aan dit boek gehad.

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Huis, Kinderen met tags , , , ,

2 reacties op “Managementteam huize Schuil”

  1. jannienke schreef:

    ik geef , je een tip probeer ook je rust , in te plannen , ik houdt ook niet van het hishouden , gelukkig heb ik daar iemand voor die mij ondersteunt
    1 tip wat ik wel eens doe de wc voor dat je naar bed gaat doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *