Mooi duurzaam

Ik zou mijzelf niet perse een duurzaam persoon willen noemen. Ik hou mij wel wat bezig met duurzaamheid, maar het kan altijd nog veel en veel beter. Maar in plaats van te kijken wat nog niet goed is, vind ik het leuk om telkens een klein stapje te maken naar een meer duurzaam leven. Lees je mee hoe ik dat doe?

Bij duurzame mensen denk ik toch aan mensen in een volledig ecologisch huis met vakkundig zelf gestopte geitenwollen sokken. Die mensen rijden geen auto, vliegen nooit, kweken eigen groente en kopen alleen tweedehands kleding. Super goed, daar niet van, maar dat past (nog) niet echt bij mij. Ik ben meer een huis-tijd-en-keuken duurzaam persoon. Ik probeer mijn afval te scheiden, heb zonnepanelen op mijn dak liggen en eet geen vlees. Maar daar blijft het zo ongeveer ook bij. Maar toch knaagt het wel, omdat ik altijd nog meer wil doen als het gaat om duurzaamheid. Want, laten we eerlijk zijn, we zorgen met z’n allen nogal belabberd voor de aarde. En ook bij mij komt gemak en consumeren 9 van de 10 keer boven een goede en duurzame keuze maken. En dat is natuurlijk niet oké.

Om mijzelf een beetje te stimuleren (en jou misschien ook wel) ben ik op zoek gegaan naar kleine stapjes die ik kan maken richting duurzaamheid. Daarbij heb ik ook gekeken naar stijlvolle alternatieven, omdat ik denk dat mooie looks van producten en duurzaamheid elkaar zeker niet hoeft te bijten. Zo heb ik laats hele vrolijke herbruikbare rietjes gekocht, waarvan ik vrolijk wordt als ik ze in de la zie liggen. En 100 keer beter dan die wegwerpvarianten, dus win-win!

Hierbij wat ideeën voor een switch naar een duurzaam alternatief:

Herbruikbare voedselafdekking

Een goed alternatief voor aluminiumfolie en verhoudfolie zijn deze herbruikbare voedseldeksels. Ik kan me voorstellen dat ik op jaarbasis heel wat folie kan besparen door deze rakkers te gebruiken. Deze zijn van sostrene grene en je koopt ze hier.

Zakjes voor groente en fruit

Sinds kort zijn steeds meer supermarkten bezig het aanbieden van plastic groente- en fruitzakjes af te schaffen. Super goed vind ik dat, al moet ik daar zelf ook wel even gewenning in vinden. Het gemak van het pakken van zo’n plastic zakje is toch wel heel verleidelijk en handig. Maar eigenlijk is het natuurlijk een kleine moeite zelf een herbruikbaar tasje mee te nemen en zoveel beter voor het milieu. Een leuk tasje vind ik deze van Sostrene Grene.

Persoonlijke verzorging

Ook in de persoonlijke verzorging is een hoop winst te halen als het gaat om duurzame varianten. Zo kan je kiezen voor shampoo-bars in plaats van grote flessen vol shampoo. Ook zijn er een aantal producten voor de persoonlijke hygiëne duurzaam te maken. Bijvoorbeeld een menstruatiecup in plaats van maandverband (mijn zussen zijn al fan), herbruikbare wattenstaafjes (heb ik persoonlijk nog een beetje weerstand tegen merk ik) en herbruikbare wattenschijfjes. Die laatste wordt denk ik mijn volgende stap om een klein beetje duurzamer te worden. Kleine moeite om die wegwerpdingen te vervangen voor een wasbare variant!

Nog zoveel meer…

Er zijn nog zoveel meer duurzame alternatieven te vinden en te bedenken. Leuk vind ik ook dat je ziet dat veel mainstream-winkels (H&M, Sostrene Grene, Hema) meedoen met het aanbieden van duurzame alternatieven. Zo zag ik herbruikbare koffiefilters bij Sostrene Grene, bieden ze bij Hema vrolijk gekleurde herbruikbare wattenschijfjes aan en vond ik deze leuke bamboe bestekset bij H&M. Dat maakt meer duurzaam leven wel een stuk leuker en makkelijker.

Welke dingen doe jij om net dat beetje duurzamer te leven?

Geplaats in categorie Huis met tags , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *