HSP – ja of nee?

In mijn puberteit ontdekte ik dat ik hoogsensitief/hooggevoelig ben. Toen ik eind twintig was zocht ik hulp bij mijn postnatale depressie. Ook toen kwam die sensitieve kant van mijzelf flink aan de orde tijdens de gesprekken met hulpverleners. Daarnaast ontdekte ik ook dat ik meer introvert dan extravert ben. Hier schreef ik al eerder een artikel over. Het feit dat ik hoogsensitief ben vond ik eigenlijk altijd maar lastig en een vervelend deel van mezelf. De afgelopen jaren ben ik het gaan omarmen als deel van mijzelf en ook gaan zien als iets heel moois. Als je boeken leest over HSP komen er heel veel kenmerken naar voren die bij HSP passen. Ik som er hier een aantal op en antwoord of dit bij mij past en waarom wel of waarom niet. Misschien is het ook wel leuk om dit lijstje voor jezelf in te vullen of een reactie achter te laten met jouw lijstje. Ik vind het namelijk altijd erg leuk om te lezen hoe anderen in elkaar steken.

Kenmerk 1: zachtaardig zijn

Dat klopt wel. Over het algemeen ben ik zacht, vriendelijk, gevoelig, lief en aardig. Ik ervaar het ook als heel prettig als de mensen om mij heen zachtaardig zijn. Dan voel ik me sneller veilig en op mijn plek. Uiteraard ben ik niet altijd zachtaardig natuurlijk, he. Ik heb ook best een rauwe, ongeduldige en boze kant in me.

Kenmerk 2: alles komt intenser binnen (via alle zintuigen)

Deze klopt zeker. Het voelt bij mij alsof altijd al mijn antennes uitstaan en ik alles oppik. Ik kan geluid als heel vervelend ervaren en ook nare geuren dringen diep binnen. Als ik bijvoorbeeld naar een kneiterdruk zwembad of pretpark ga ben ik helemaal gesloopt aan het einde van de dag door alle indrukken en geluiden die ik heb meegekregen.

Kenmerk 3: je voelt de stemming van anderen aan (positief of negatief)

Het klopt dat ik dat heel vaak aanvoel. Ook als bijvoorbeeld iemand mooi weer speelt en eigenlijk helemaal niet lekker in zijn vel zit. Dit kenmerk vind ik meestal erg fijn, want ik kan daardoor soms ook helpend zijn voor degene die zich bijvoorbeeld verdrietig voelt. Aan de andere kant vind ik het ook heftig, want negatieve stemmingen drukken enorm op me en neem ik vaak nog een tijd met me mee.

Kenmerk 4: je hebt meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken.

Op dagen dat er veel prikkels op me afkomen zit ik na bepaalde tijd aan mijn tax en heb ik echt even rust nodig om alles te verwerken en even de tijd te nemen om in mijn hoofd alles een plekje te kunnen geven. Mijn werk (ik sta voor de klas) is best intens qua prikkels en ik merk dat ik het echt nodig heb om ‘s avonds even mijn hoofd leeg te maken. Ook geniet ik er op mijn werk erg van als ik na schooltijd geen overleggen gepland heb staan en gewoon lekker alleen in mijn lokaal kan werken.

Kenmerk 5: Je hebt een diep en rijk innerlijk leven (vol dromen, fantasieën en overwegingen)

Ik ben echt een denker. Ik denk over van alles na en wordt er soms erg moe van. In mijn gedachten ben ik best onzeker en kan ik mijzelf echt naar beneden praten. De laatste jaren gaat dit wel een stuk beter, maar het blijft nog steeds een struikelblok. Ik kan genieten van goede gesprekken met mensen die ook heel veel nadenken over de dingen van het leven en waarmee ik mijn gedachten kan delen.

Kenmerk 6: Je zorgt goed voor andere mensen (soms ten koste van jezelf)

Ik kan erg meeleven met andere mensen. Ik probeer er ook echt te zijn voor de mensen om me heen die me nodig hebben. Wel heb ik geleerd dat ik ook voor mezelf moet zorgen en mezelf niet voorbij moet lopen. Dit resulteert erin dat ik zorg voor andere mensen, maar ook voor mezelf.

Kenmerk 7: Je kan diep geroerd raken door muziek of kunst

Ja, deze gaat zeker op voor mij! Ik heb dat niet zozeer met kunst, maar muziek raakt mij enorm. Daarbij lijkt het soms alsof mijn emoties direct aan de oppervlakte liggen en heel makkelijk naar boven komen.

Kenmerk 8: Je voelt je opgejaagd als je teveel moet doen in korte tijd

Ik ben niet echt stressbestendig en merk dat ik grote delen van de dag gespannen rondloop. Thuis moet er vaak veel gebeuren, maar ook op mijn werk is de werkdruk hoog. Ik kan hier niet goed mee dealen. Wat ik wel probeer te doen is ‘s avonds ontspannen en alles even los te laten. Dit helpt wel, maar ik zou het heel fijn vinden om wat beter te kunnen ontspannen. 

Kenmerk 9: als je moet wedijveren of er wordt op je vingers gekeken, wordt je zo gespannen dat het de prestaties niet ten goede komt

Ook dit herken ik weer. Ik kan wekenlang nerveus zijn als ik weet dat er iemand bij mij in de klas komt kijken of als ik een functioneringsgesprek heb. Ondanks dat ik weet dat ik een prima leerkracht ben en alles gewoon goed gaat. Ik vind het gewoon heel rot om kritisch bekeken te worden en heel spannend. Nu moet ik wel bekennen dat ik me vaak aardig door die zenuwen heen bluf. Hierdoor presteer ik hetzelfde of door de focus zelfs nog beter dan ik normaal gedaan zou hebben.

Kenmerk 10: Als kind werd je door de leerkracht of door je ouders als verlegen of gevoelig bestempeld

Yep. Ik was heel stil als kind, vooral als ik me niet veilig voelde ook mijn gevoelige kant kwam vaak naar boven en viel op school en thuis echt op. Inmiddels ben ik aardig van mijn verlegenheid af. Dit steekt nog wel de kop op in grote groepen of als ik me niet veilig voel. Mijn gevoelige kant laat ik vooral zien als ik me veilig voel bij anderen. 

Dit waren zo even tien van de vele kenmerken die bij HSP passen. Herken jij je in deze kenmerken of juist helemaal niet? Uit onderzoek is gebleken dat 1 of de 5 mensen HSP zijn. Dat is dus een grote minderheid en ook iets waar niet veel over gesproken wordt. Terwijl er zoveel kracht is zit als je kwetsbaar bent en je gevoeligheid laat zien aan anderen.

Geplaats in categorie Geen categorie, Personal met tags , , , , ,

Eén reactie op “HSP – ja of nee?”

  1. Jannienke kenters-Breman schreef:

    Lieve Hanneke
    ik vind het zo bijzonder knap , dat jij je gevoelens , met ons wil delen , je mag trots op je zelf zijn dat je dit deelt met andere , koester dit ik herken het zo enorm vooral al die prikkels en me niet gewardeerd voelen , vind je het goed als ik je biinnenkort een app stuur , ik heb vandaag zoveel prikkels gehad op mijn werk ik ben helemaal op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *