Moederschap – This of That

Het is weer tijd voor een nieuwe ‘this or that’. En dit keer eentje die gaat over het moederschap. Lijken wij hierin op elkaar als zussen? Of zijn we heel verschillend als moeder? De vragen zijn uiteraard lekker zwart-wit en waarschijnlijk zit je er vaak een beetje tussenin (net als wij), maar dan is er vast wel één van de twee kanten waar jij het meest naar neigt. Op Instagram kan je een template vinden om de This or That zelf ook in te vullen. In dit artikel geven we wat extra toelichting bij de keuzes, dat maakt het invullen misschien nog makkelijker. Enjoy 🙂

1.Pinterest Perfect mom – de chaoot

Ben jij de moeder die het huishouden perfect op orde heeft, de kinderen altijd perfect in de mooiste setjes kleding hijst en altijd zorgt dat de haartjes perfect verzorgd zijn? De moeder die dagelijks op Instagram een inkijkje geeft in haar picture perfect leven. Of ben jij de moeder waarvan de kinderen regelmatig in kleding met vlekken lopen, de plantjes in huis vaak erg lang zonder water staan en waarbij de klusprojecten in huis opstapelen.

Elize: Ik ben zekerweten een mix van beide. Ik deel veel op Instagram en dat zijn niet de momenten dat Emma in haar pyjama nog aan heeft, met een snottebel onder haar neus én het ontbijt op haar wang rondloopt. Daarin probeer ik wel te kiezen welke beelden ik wel en niet deel. Maar tegelijkertijd is mijn Instagram geen plek met pinterest-perfect plaatjes. Ik probeer een eerlijk beeld te geven die óók nog leuk is om te zien.

Marielle:

Mijn moederschap en huishouden is zeker niet picture perfect, maar soms vraag ik me af of dit ook wel bestaat? Ik vind het zelf wel heerlijk om inspiratie te vinden op Pinterest en Instagram en daar wat van toe te passen in mijn eigen leven. Maar aan de andere kant merk ik dat al die perfecte plaatjes en gesteilde kinderen en kamers soms ook averechts kunnen werken bij mij. Je ziet alleen de perfecte kant en waar is het nu altijd perfect? Bij mij in ieder geval niet. Het huis is vaker een troep dan dat alles aan kant is en er zijn altijd nog zat klusjes te doen.

Hanneke:

Ik ben perfectionistisch van aard en zou heel graag de Pinterest perfect mom willen zijn, maar ergens is het misgegaan. Te weinig tijd om alle ballen perfect hoog te kunnen houden zeg maar en voldoende mildheid voor mezelf om ook af en toe te relaxen in plaats van altijd maar bezig zijn om alles perfect te regelen. Dus inderdaad, mijn huis heeft heel veel opknappunten (we wonen er nu 12 jaar en veel is aan vervanging toe) en mijn kinderen zien er regelmatig niet perfect uit. Maar ja, gelukkig zijn we dan weer wel 🙂

2.Carrière maken – Focus op moederschap

Ben jij altijd een harde werker geweest en is daar sinds de komst van kinderen weinig in veranderd. Jij volgt opleiding na opleiding en blijft jezelf ontwikkelen. Of werk je amper of ben je thuis met de kinderen. Want die eerste jaren met de kinderen wil je toch echt voor geen goud missen. Waar ligt jouw prioriteit. Ligt dat bij je werk of bij de kinderen of zit je ergens in het midden?

Hanneke:

Sinds de komst van Julia heb ik ontdekt (tegen al mijn verwachtingen in) dat ik mijn werk minder belangrijk begon te vinden. Op de dagen dat ik werk ga ik er voluit voor en geniet ik volop. Thuis doe ik ook nog wel het één en ander, maar dat probeer ik te doen als de kinderen op bed liggen. De dagen dat ik thuis ben focus ik op de kinderen. Ik wil dat ik een betrokken en aanwezige moeder ben, dat is iets wat ik heel belangrijk vindt. Ik merk dat het qua energie en opvang ook zo is dat ik al heel lang geen echte grote opleiding heb gevolgd. Toch ben ik mij wel blijven ontwikkelen, maar dat doe ik meer door boeken te lezen en kleine cursussen te volgen en zelf dingen uit te proberen in de klas.

Elize:

Dit is een lastige. Ik ben dol op het moederschap, maar ik wil me ook ontwikkelen op werkgebied. Sinds een jaar heb ik echt meer de drang om mijzelf ook op werkgebied te ontwikkelen en dingen te leren. Tot nu toe vond ik beide combineren echt goed te doen. Ik werk in de middag, dus ik heb elke ochtend met Emma, daar geniet ik wel van. Maar nu zou ik graag een cursus of opleiding doen, dat vind ik wel spannend in combinatie met het moederschap. Het is elke keer afwegen en kiezen wat goed voelt.

Marielle:
Dit vind ik zo’n struggle soms! Ik werk 3 dagen in de week sinds Boaz er is en merk soms dat ik voor mijn werk/carrière misschien wel meer uren zou willen maken om alles te doen wat ik wil doen. Aan de andere kant overweeg ik ook juist vaak om minder te gaan werken, om meer thuis te zijn bij mijn kleine ventje. Ik schipper nu maar een beetje tussen beiden. Zo heb ik afgelopen jaar wel een best grote opleiding gevolgd voor mijn werk, wat ik super intensief vindt, maar waar ik ook zo enthousiast van wordt. En aan de andere kant ben ik op mijn werk niet meer zo flexibel als ik eerder was omdat ik mijn gezin soms voor laat gaan.

3.Rigide – Lang leve de lol

Ben jij erg op de regeltjes in huis. Schermtijd is ingekaderd, alle maaltijden vinden op gezette tijden plaats en de kinderen gaan standaard om zeven uur naar bed. Of laat jij de kinderen lekker hun gang gaan. Regels zijn niet nodig, laat ze maar lekker kind zijn en genieten. En jij geniet lekker met ze mee.

Marielle:
Wij hebben zeker een vaste structuur in huis, wat betreft bedtijd, eten en drinken en schermtijd (dat laatste heeft Boaz nog niet), dus wat dat betreft ben ik best rigide. Ik wijk daar niet graag van af. Aan de andere kant merk ik soms juist ook dat ik over andere dingen soms te soft kan zijn. Dat ik een beetje van de regels afwijk of meer toesta dan eigenlijk de bedoeling is. Ik zou daarin juist nog wat consequenter willen zijn.

Hanneke:

Ik denk dat ik dan toch meer neig naar rigide. Ik hou erg van rust, reinheid en regelmaat. Het liefst alles op gezette tijden en alles lekker gestructureerd. Op deze structuur ga ik zelf ook het allerbeste weet ik uit ervaring. Mijn leerpunt is om dit soms ook een beetje te laten vieren en lekker te genieten. Dit lukt mij door de jaren heen al wel steeds beter.

Elize:

Ik hou zelf erg van structuur. Ik merk dat Emma daar ook goed op gaat. Dus over het algemeen zit er een goede structuur in. Maar we kunnen ook heel soepel omgaan met die structuur. We vinden het geniet erg als Emma toch iets later naar bed gaat of een keertje geen fruit eet of juist twee keer per dag. Hier gaan we ook echt op ons gevoel af.

4.Kon je maar voor altijd zo klein blijven – Word maar gauw groter

Ben jij de moeder die spontaan rammelende eierstokken krijgt als ze alleen al een baby ziet op TV. Geniet van het knuffelen, het voeden, het luiers verschonen en alles wat daarbij hoort. Of ben jij de moeder die staat te juichen bij elke ontwikkeling van het kind en het kind als het ware groot denkt. Want hoe groter, hoe leuker het wordt, dat is jouw motto!

Elize:

Laatst zaten Daniel en ik huilend in de auto omdat “dochters” van Marco Borsato werd gedraaid op de radio. Het laatste stuk gaat over de bruiloft van de dochter. Door mijn tranen heen jammerde ik dat ik niet wilde dat Emma zou trouwen en/of uit huis zou gaan. Ik moet er nu nog echt niet aan denken. Ik vind het heel leuk hoe Emma groeit. De ontwikkelingen en dat we meer met haar kunnen communiceren, maar het gaat me vaak wel net iets té snel allemaal hoor!

Marielle:
Dit vind ik zo’n grappige tegenstrijdigheid bij mijzelf altijd. Die mijlpalen, alle stapjes vooruit zijn zo leuk. Ik sta vooraan te juichen als Boaz iets nieuws kan en doet. Tegelijk gaat de tijd mij veel te snel. Boaz wordt steeds groter en zelfstandiger en ik kan met weemoed terugkijken naar zijn babyfoto’s. Dat knuffelige, tegen je aan slapen, lekker kroelen. Ik vond dat ook zo leuk! Misschien neig ik toch meer naar het “kon je maar altijd klein blijven”.

Hanneke:

Ik hoor duidelijk bij de laatste club. Ik ben niet zo heel goed met baby’s. Ik vind ze heel schattig hoor, maar ik vind het lastig dat ze nog niet kunnen praten en ik nog niet zoveel met ze kan ondernemen. Lang leve de tijd dat we samen naar de speeltuin kunnen, het bos in kunnen gaan, kunnen knutselen en gesprekjes kunnen voeren. Dat ligt mij veel beter!

5.Borstvoeding – Flesvoeding:

Dit is altijd een tricky one, omdat er zoveel discussie omheen is. Ik denk dat deze vraag het beste te beantwoorden is met of wat jij hebt gedaan of wat er het beste bij jou zou passen. Als je zwanger bent is dit ook wel iets waar je over aan het nadenken bent. Wat had toen jouw voorkeur?

Hanneke:

Toen ik zwanger was van Julia besloot ik al vrij snel dat ik borstvoeding wilde gaan proberen en er geen halszaak van wilde gaan maken als het niet zou gaan lukken. Ik volgde een cursus en begon na de bevalling meteen te voeden. Dit ging heel goed. De ideale situatie dus wel, maar alsnog was het bij tijd en wijle echt wel zwaar. Daardoor heb ik veel begrip gekregen voor vrouwen die na een paar dagen of weken toch overgaan op flesvoeding. Ik vond het zelf prachtig om te doen, maar ook elke keer weer heerlijk als deze fase voorbij was en ik mijn lijf weer voor mezelf had.

Elize:

Borstvoeding. Ik ben heel blij dat in borstvoeding kon geven. Dat het lukte en soepel ging. Ik vond het echt heel fijn en makkelijk. Toen ik ging werken en Emma wat groter werd heb ik een voeding vervangen door een flesvoeding. Dat vond ze ook ook helemaal prima.

Marielle:
Deze is super duidelijk voor mij: borstvoeding. Ik had van te voren niet gedacht dat ik zo’n fan zou zijn, maar dat ben ik wel. Ik vind het een prachtig concept. Boaz heb ik tot 1,5 jaar borstvoeding gegeven en ons tweede kindje hoop ik weer zo te voeden. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik er ook wel weer een beetje tegenop zie. Het kan best wel intensief zijn en naar het kolven op mijn werk zie ik bijvoorbeeld echt nog niet uit. Maar dat weegt voor mij wel op tegen alle voordelen die ik erin zie, dus ik ga er zeker weer voor!

6.Tijdig waarschuwen – Zelf fouten laten maken:

Ben jij de moeder die haar kind nauwkeurig in de gaten houdt en veel gesprekken voert over wat je kind aan het doen is. Als je kind iets wilt gaan doen wat negatief kan uitvallen waarschuw jij hem duidelijk en vertel je meteen even hoe hij het aan zou moeten pakken. Of laat je je kind in het diepe vallen. Want ja, van fouten maken leert men. Jij laat het helemaal los en voert achteraf een gesprek of je bent de schouder om op te huilen voor je kind.

Marielle:
Boaz is nog echt heel klein, maar het zelf fouten leren maken begint nu zeker al. Natuurlijk grijp ik in als Boaz iets wil doen wat echt gevaarlijk kan zijn, maar verder laat ik hem echt veel doen en proberen. Ik merk dat anderen hem sneller waarschuwen of ergens op ingrijpen dan ik doe, omdat ik weet dat het vaak echt wel goed gaat en dat ik ook vind dat leren gaat met vallen en opstaan. Wat dat betreft ben ik nu wel echt van het zelf fouten leren maken. Ik ben benieuwd hoe dat zich ontwikkeld als hij wat groter wordt.

Hanneke:

Ik probeer hier een middenweg in te vinden. Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen opgroeien tot zelfstandige autonome wezens en ik weet dat ze daarbij heel veel kunnen leren van hun eigen fouten. In gesprekken die van tevoren plaatsvinden probeer ik dan wel door te vragen en soms wel een beetje te sturen, maar vervolgens probeer ik het wel los te laten.

Elize:

Het liefst zeg ik nu volmondig zelf fouten laten maken. Ik denk dat dit (tot op zekere hoogte) heel goed is voor een kind. Het zelf ontdekken en onderzoeken. Toch schiet ik vaak in de “pas op” of ” doe maar niet”. Ik probeer haar dan wel te begeleiden bij zulke situaties. Dat ze wel kan ontdekken, maar als het mis is ben ik er. Als Daniël er ook is stuur ik hem op zulke situaties af, hij is daar veel relaxter in, haha!

7. Merkkleding – Zeeman:

Ben jij de ouder die vaste merken heeft waarin jouw kind gekleed gaat. Jullie salaris gaat voor een groot deel op aan kleding voor jouw kind(eren). Merkkleding heeft toch de beste kwaliteit en stoffen en is toch het meest hip en qua pasvorm het mooist. Of ben jij een echte koopjesjager. Jij haalt je kleding overal vandaag, vintage, tweedehands, zeeman, zara en hema. Kinderen verslijten hun kleding zo snel en groeien er zo snel uit dat het zonde is om er zoveel geld aan uit te geven, is jouw motto.

Elize:

Zeeman. Zeker weten. Ik ben dol op koopjes scoren of tweedehands kinderkleren shoppen. Hier en daar heb ik wel wat merk items, daar geniet ik ook wel erg van. Maar voornamelijk ga ik voor Zeeman, H&M, Zara en tweedehands.

Marielle:
Oh, ik kan echt zwijmelen bij mooie merkjes, maar ik zwicht daar niet zo vaak voor. Soms zie ik prachtige vestjes voor Boaz maar kosten ze bijvoorbeeld meer dan 50 euro per stuk. Dat gaat mij echt te ver. Ik wil echt wel investeren in mooie kleding voor mijn kindje, maar niet tegen elke prijs. Mijn all-time-favorite winkel voor kleding is Zara. Die vind ik qua prijs echt wel schappelijk, net als H&M of Hema. Vintage en tweedehands kleding kopen op bijvoorbeeld Vinted doe ik nog niet echt. Ik vind dat toch best lastig. Dus een echte koopjesjager ben ik zeker niet.

Hanneke:

Ik kies hierin echt de gulden middenweg. Ik vind het heerlijk om leuke kleding via Vinted te scoren, maar ook bij bijvoorbeeld Zara. Daarnaast koop ik merkkleding (soms ook tweedehands of in de sale). Ook vind ik goede schoenen belangrijk, dus zwicht ik dan ook regelmatig voor de wat duurdere merken. Een echt mengelmoesje dus, die garderobes van onze kinderen.

8.Als het maar gezellig is – Stevig conflict goed uitpraten:

Hoe ga je om met conflicten tussen jouw kinderen of jouw kind met een ander kind. Praat je hier gauw overheen, kom je met ijsjes, snoepjes of klets je ineens over koetjes en kalfjes. Conflicten moeten gauw over zijn, want jij houd van gezelligheid. Of ga jij ervoor zitten en ga je in gesprek met de ruziënde kinderen. Wat is jouw kant van het verhaal en hoe gaan we dit oplossen. Jij neemt er uitgebreid de tijd voor.

Hanneke:

Ik heb de neiging om de grote conflicten wel uit te praten met de kinderen. Bij kleine conflicten merk ik dat ik vaak de zin en de energie niet heb om het op te lossen. Op die momenten hoop ik dat het conflict vanzelf uitdooft en het liefst binnen korte tijd. Ruziënde kinderen word ik niet blij van. Soms haal ik ze ook subtiel uit elkaar door ze beiden op een andere plek te laten spelen.

Elize:

(Gelukkig) hebben we nog niet echt conflicten met Emma en Emma ook niet met andere kinderen. Ik ben zelf wel een conflict-ontwijkend persoon, maar thuis vind ik het fijn en belangrijk om meteen ergernissen uit te spreken en om dingen uit te praten. Als ik Emma ergens op aanspreek probeer ik het ook uit te leggen waarom iets niet mag of waarom ik boos word.

Marielle:
Oeh, hier moet ik hypothetisch op antwoorden, want Boaz is zo klein dat hij nog niet echt conflicten heeft. Ik denk dat ik wel van het conflicten oplossen en uitpraten ben, waarbij het mij hopelijk lukt de regie daarbij bij de kinderen zelf te houden. Zelf zijn Johan en ik beiden geen types die snel conflicten hebben, dus ik ben benieuwd hoe wij dit gaan doen als onze kinderen (geheid) wel conflicten met elkaar of anderen gaan hebben.

9.Geiten wollen sokken – hippe moeder:

Jij bent van de duurzame, ecologisch verantwoorde babyartikelen. Wasbare luiers en billendoekjes, je baby in de draagzak en alles wat je baby draagt is gemaakt van natuurlijke materialen. Of ben jij de moeder die loopt achter de meest hippe kinderwagen, zelf loop je er mooi verzorgd bij met kleding die past bij de nieuwste mode en uiteraard matchend met jouw kind.

Marielle:
Hoewel ik mijzelf zeker niet super hip wil noemen, ben ik dat wel meer dan een geiten wollen sokken moeder. Ik ga toch snel voor het gemak en vind een goeie look toch vaak belangrijker dan een verantwoorde look (wat eigenlijk natuurlijk heel erg is). Wasbare luiers bijvoorbeeld lijkt mij echt super goed, maar ook zo ingewikkeld en een beetje vies, dat ik er toch niet aan durf te beginnen. Maar alles in kleine stapjes hè, want ik wil wel echt duurzamer zijn. Wie weet wordt ik ook wel een echte ecologisch verantwoorde moeder.

Hanneke:

Ook hier hang ik weer een beetje tussenin. Ik denk dat ik meer neig naar de hippe moeder. Ik zie er zelf graag verzorgd uit en vind het ook erg leuk om mijn kinderen hip te kleden. Wel ben ik mij de laatste jaren meer gaan verdiepen in duurzame artikelen en als ik nu moeder zou worden zou ik zeker wasbare luiers gaan proberen. Ik vind het ook heerlijk om Instagram accounts te volgen van moeders die heel duurzaam de babytijd door proberen te komen.

Elize:

Een hippe moeder met geiten wollen sokken? Ik probeer wel bewuste keuzes te maken voor het milieu. Ik eet geen vlees, koop veel tweedehands, bijvoorbeeld. Maar ik hou er ook van om nieuwe kleding te kopen en er goed uit te zien….

10.Museum jaarkaart – Abonnement op een pretpark:

Vind je het belangrijk dat je kind veel kennis heeft van geschiedenis, kunst en cultuur en koop je om die reden een museum jaarkaart? Of ben jij degene die elke week in de Efteling of een ander willekeurig park loopt en iedere achtbaan en attractie afgaat met je kroost. Lekker een dagje genieten en erop uit met de family.

Elize:

Dan ga ik voor pretpark. Ik ben niet echt een museum type. Af en toe vind ik dat heel leuk, maar een abonnement voor een pretpark zou ik veel meer gebruik van maken, denk ik. Ik ben niet dol op alle enge attracties, maar pretparken hebben vaak genoeg andere dingen dan hoge achtbanen! Ik zou (als ik dan toch de keuze heb) voor een Efteling abonnement gaan., haha!

Marielle:
Ik denk nu dat ik wel eerder een pretpark-type ben dan een museumtype, maar dat hangt misschien ook van de leeftijd van de kinderen af. Als ze klein zijn is kunst en cultuur ook nog lastig. Dan is een dierentuin of pretpark/speeltuin veel leuker. Maar als de kinderen wat groter zijn, lijkt het me zeker ook leuk om musea te bezoeken. Ik heb zelf van vroeger ook leuke herinneringen aan bepaalde musea waar ik ben geweest. Dus wie weet wordt het een combi!

Hanneke:

Eigenlijk geen van beiden. Tot nu toe heb ik op dit vlak nog nooit een abonnement afgesloten. We vinden het heel leuk om af en toe een pretpark of dierentuin te bezoeken. De kinderen genieten daar volop van en wij als ouders genieten dan lekker mee. Nu de kinderen groter worden, zou ik ook meer musea met ze willen bezoeken. We hebben gedacht over een museum jaarkaart, maar hierover hebben we nog geen knoop doorgehakt.

We hopen dat jullie genoten hebben van onze antwoorden op de ‘this or that’ over moederschap. Laat vooral jouw antwoorden in de reacties achter, want dat vinden wij ontzettend leuk om te lezen.

Veel liefs van de drie zussen

Geplaats in categorie Geen categorie, Kinderen met tags , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *