Hoe wij ons huishouden bijhouden

huishouden, schoonmaken, schoonmaak routine, bijhouden huishouden, schoon huis,

Het huishouden is echt iets wat zo frustrerend is. Het liefst heb je een schoon en opgeruimd huis, maar het daadwerkelijk schoonmaken en opruimen een terugkerende strugle. Inmiddels hebben Daniël en ik wel een fijne weg gevonden in hoe we alles bijhouden. Want: buihouden is key! Voorheen lieten we het huis een beetje verslonzen en moesten we dan een dagdeel door ons huis ploegen om alles op te ruimen en schoon te maken. Nu proberen we het elke dag en week bij te houden zodat het korte opruim momenten zijn die een varkensstal voorkomen. Benieuwd wat we allemaal doen? Lees dan snel verder.

Dagelijks:
Wassen – Ik was elke dag één was. Ik zet de wasmachine de avond van tevoren klaar voor de volgende dag. Ik stel de timer zo in dat hij klaar is als ik thuis ben. Of voor werk aan, of nadat ik heb gewerkt. Dit werkt echt top. Door elke dag een wasje te draaien hou je het goed bij en is de taak niet zo groot. De was vouwen probeer ik ook elke dag even te doen. Dan ben ik echt letterlijk 10 minuutjes bezig en vind ik het geen probleem om even te vouwen. Als er meerdere wasjes op mij liggen te wachten kan ik er echt tegenop zien en het nog meer uitstellen. Beter meteen vouwen en opruimen dus.

Beneden bijhouden – Elke dag, na het eten, brengt de een Emma naar bed en gaat de ander beneden aan de slag. We doen dan de voldoende dingen: tafel afruimen en schoonmaken, vaatwasser aanzetten zodat hij een paar uur daarna aan gaat, doekje over de keuken, de kattenbak checken en verschonen als het nodig is, zuigen en twee/drie keer in de week even dweilen. Het lijkt een hele lijst, maar vaak duurt het net zo ang als Emma naar bed brengen en kunnen we zelfs nog het slaapliedje meezingen. Er zijn natuurlijk ook dagen dat een van ons weg is. Dan doet de ander beide. Er zijn ook dagen dat we alles samen doen.

Kleine opruim momenten – Opruimen hoeft echt niet uren te duren. Als je even een minuutje aan de gang gaat is het zo opgeruimd. Even mijn bureau opruimen na het make-upen, De badkamer opruimen als Emma in bad zit of beneden speelgoed in de juiste bakken doen. Het kost maar een paar minuten, maar zo hou je het veel beter bij.

Wekelijks:
Planten water geven – Daniël is verantwoordelijk voor de planten beneden en ik voor die boven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet zo goed bijhouden, maar Daniël gelukkig wel.

Boven “witte tornado” – Elke zondag proberen we nu om boven alles op orde te hebben. Even opruimen en zuigen. Daniel doet dan Emma op bed en ik ga als een “witte tornado” door het huis. Even snel alles opruimen en zuigen voordat de nieuwe werkweek begint. Echt heel fijn en zo word het geen puinhoop in de loop van de weken.

De badkamer en WC – Daniël houd bij ons de badkamer en WC bij. Af en toe wil ik de WC even doen, maar wat een rot klus vind ik dat, haha.

Afval verwerken – Een keer in de week gaat Daniël het hele huis door om afval te verzamelen en gooit hij het in de juiste bakken. Vaak ook in het weekend. Ook deze taak kost hooguit 15/20 minuten, maar is zo bevredigend.

Maandelijks/af en toe:
Hele huis – Ik vind het zó lekker om het hele huis, van zolder tot beneden schoon te maken. Alles met een doekje afnemen, zuigen en dweilen. Het liefst doe ik dat om te week, maar wie heeft daar tijd voor? Nu we het goed bijhouden is een keer om de drie/vier weken meer dan genoeg. Dus als we een keer een rustig weekend hebben ga ik in een paar uur door het huis heen terwijl Daniël met Emma iets doet.

Ramen zemen – dit vind ik z’n nutteloze taak. Je maakt de raam schoon en binnen no time zijn ze weer vies. Ik doe dit echt alleen als de ramen mega vies zijn.

Dit was mijn lijstje voor nu. Ik ben benieuwd hoe jij het doen, wat doe e allemaal en heb je nog een ultieme tip? Laat het hier achter in de reacties!

Liefs, Elize

Geplaats in categorie Huis met tags , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *