Borstvoeding geven en werken – onze ervaringen en tips

Wij als zussen hebben alle drie het geluk gehad dat borstvoeding lukte. Hanneke heeft alle drie haar kinderen borstvoeding gegeven en Elize en Marielle geven hun baby’s nu borstvoeding. Elize is afgelopen week weer aan het werk gegaan en daarom leek het ons leuk om onze ervaringen en tips met jullie te delen!

Marielle is nog heerlijk aan het genieten van haar verlof, dus van haar nog geen ervaringen en tips.

Elize:

Ik werk vier middagen per week. Twee ervan is Emma in hetzelfde pand als waar ik werk. Ik werk namelijk op de naschoolse opvang en zij gaat naar het kinderdagverblijf. De andere twee middagen is ze thuis bij mijn man of oma.

Zoals ik al schreef neem ik Emma op maandag en dinsdag mee naar mijn werk. Ik kan haar dus zelf even voeden. De leidster van Emma komt dan even mijn groep overnemen en dan kan ik rustig haar voeden. Ik heb het geluk dat ik dat kan doen. Maar op veel locaties kan je als moeder zelf je kind voeden. Als moeder heb je recht om een vierde van je werkdag te besteden aan voeden of kolven. Dus als je in de buurt werkt van de opvang van je kind is dat zeker mogelijk. Vraag het vooral even na als je een rondleiding of intake hebt bij het kinderdagverblijf.

De andere twee middagen kolf ik. En meteen de eerste dag liep ik al tegen een aantal punten aan. Ik zat niet op mijn gemak en ik wilde zo snel mogelijk klaar zijn, want een andere collega nam mijn groep over. Ik was gehaast, niet relaxt en puntje bij paaltje kolfde ik maar 80cc i.p.v. 120cc. Ik had – uit haast – ook niet de kolf spullen schoon gemaakt en deze zo in mijn tas gegooid. Eenmaal thuis moest ik nog een keer kolven, maar de spulletjes waren nog vies. Niet fijn.

De tweede dag heb ik gewoon aangegeven aan mijn  collega’s dat ik echt wel een half uur weg zou zijn. “Geen probleem” zeiden ze, natuurlijk! Ik heb een rustig plekje opgezocht en ben gaan kolven. Ik ben lekker gaan zitten, heb een doek om mijn kolf gebonden, zodat ik hem niet beet hoefde te houden en heb een kinderboek (ik ga voortaan een eigen boek meenemen, haha) gepakt. Even rust en ontspannen. En na 30 minuten had ik 120cc. Wat een opluchting! Ook heb ik daarna meteen alle kolfspullen schoongemaakt en netjes opgeborgen.

Het lijkt er dus op dat het kolven goed gaat en ik hoop ook dat het zo blijft! Mocht het bij jou nog niet zo goed lopen heb ik heb hier en daar ook wat tips gekregen doe ik graag wil delen. Bij sommige vrouwen komt de toeschietreflex niet zo goed op gang. Je zou dan een foto of filmpje van je baby kunnen bekijken. Ook heb je neussprays die de toeschietreflex kan opwekken. Laat je vooral adviseren door mensen die ervaring hebben met kolven. Ik heb bijvoorbeeld veel tips van Hanneke gekregen, maar als je niet z’n persoon hebt, kun je altijd een lactatiedeskundige inschakelen.

Hanneke:

Ik heb in totaal bijna twee jaar gekolfd op mijn werk. Ik heb de afgelopen jaren twee/drie dagen per week gewerkt, maar in de tijd dat ik borstvoeding gaf altijd twee dagen.

Ik hoor regelmatig verhalen van vrouwen die problemen hebben met de baas om te kunnen kolven. Dat vind ik altijd zo rot om te horen, omdat het je goed recht is om te doen en het is ook broodnodig als je borstvoeding wilt blijven geven en je productie op gang wilt houden. Zelf heb ik dit probleem niet ervaren. Ik heb hierover altijd goed kunnen praten met mijn leidinggevende. Wel kreeg ik een keer de vraag: “hoe lang denk je nog te gaan voeden?” Die heb ik maar serieus beantwoord, maar ik vond hem wel vreemd aangezien ik tijdens het kolven eigenlijk gewoon aan het werk ben buiten mijn pauzes om. Terwijl dat eigenlijk niet hoeft, want ik heb immers recht op kolftijd. Ik heb bij alle drie de zwangerschappen ruim van tevoren aangegeven dat ik voornemend was borstvoeding te geven en graag zou willen kolven op het werk. Ik kolfde niet onder lestijd, maar ‘s ochtends voordat ik ging werken (nog thuis), in mijn lunchpauze en ook een keer na schooltijd. In de ochtend thuis kolfde ik niet zoveel, omdat ik dan nog dicht na de vroege ochtendvoeding zat. Tegen de tijd dat de lunchpauze begon stond ik op knappen en had ik regelmatig doorweekte zoogkompressen in mijn beha zitten. Ik kolfde dan altijd een mooie hoeveelheid en na schooltijd was het weer wat minder. Ik kolfde eigenlijk vaak wat minder dan mijn kinderen aan melk dronken. Ik had alle drie de keren een voorraadje (gemaakt tijdens mijn verlof) waarop ik een heel eind kon teren en daardoor was er altijd genoeg voeding voor de baby’s.

Er zijn wel dagen en periodes geweest dat het op het werk erg druk was, waardoor ik gestresst aan het kolven was. Ik merkte dat meteen aan mijn kolfopbrengst. Ik heb steeds beter geleerd om rustig te werken en niet gestresst te raken, vooral niet in de periodes dat ik borstvoeding geef. Soms ging ik gestresst in de kolfruimte zitten en probeerde ik echt even rustig te worden voordat ik begon met kolven. Dit deed ik door bijvoorbeeld op mijn ademhaling te focussen of te relativeren.

Op de school waar ik werk is een kamertje dat gebruikt kan worden als kolfruimte. Het heeft rolgordijnen voor de ramen en een slot op de deur. Op de deur plakte ik een blad met daarop: kolfruimte en een tekeningetje van een moeder die voedt. Ik zat daar altijd erg rustig. Er zijn perioden geweest dat een collega/vriendin bij mij zat als ik aan het kolven was en een perioden waarin een andere collega ook aan het kolven was bij mij in de ruimte. Heel gezellig vond ik dat eigenlijk. Door het kolven miste ik namelijk veel gezellige momenten met collega’s en voelde ik me minder betrokken bij het team. Op momenten dat ik daar alleen zat was ik bezig met het eten van mijn lunch, het checken van mijn telefoon en nakijkwerk. Soms pleegde ik zelfs een telefoontje naar een ouder bijvoorbeeld. Die zullen wel gedacht hebben: “wat een vreemd bromgeluid hoor ik daar op de achtergrond”. Eigenlijk is zowel het geven van borstvoeding als het kolven mij zo gemakkelijk afgegaan. Maar ik kan me echt voorstellen dat het geven van borstvoeding een struggle is als het kolven heel moeizaam gaat of je toeschietreflex moeilijk komt als je kolft.

In het kort gezegd is mijn belangrijkste advies: praat bijtijds met je baas en maak een goed plan over waar je kan kolven en wanneer je kan kolven. Probeer als dat mogelijk is je baas tegemoet te komen door bijvoorbeeld in pauzes te kolven (dit hoeft niet, maar vond ik altijd wel prettig om te doen). Daarnaast, maak het jezelf gemakkelijk en probeer stress te voorkomen. Je bent hard aan het werk voor je kindje en je doet het super!

We hopen dat je wat hebt gehad aan onze ervaringen. Het is zeker niet altijd makkelijk en we herkennen het beurse gevoel van je tepels en het ongemakkelijke-melkkoe-gevoel. Maar we hopen dat je, op jouw manier, er het beste van maakt!

Heb je nog tips die wij niet hebben gedeeld, laat het vooral achter hier in de reacties. Zo kunnen we elkaar helpen!

Liefs, Hanneke en Elize

Geplaats in categorie Geen categorie, Kinderen, Personal met tags , , , , ,

2 reacties op “Borstvoeding geven en werken – onze ervaringen en tips”

 1. Arianne schreef:

  Ik ben beniewd welke kolf je gebruikte en Hoe je de gekolfde melk bewaarde de hele dag?
  Wat voor bakjes/flesjes nzo zijn handig om mee te nemen?
  Ik werk zelf als ambulante gezinsbegeleider en ben daarom de hele dag onderweg.

  • Hanneke schreef:

   Hoi Arianne,
   Goede vragen. Daar hadden we nog geen aandacht aan geschonken in het artikel. Elize heeft mijn kolf nu in gebruik. Het is een kolf van Avent. Zie onderstaand linkje. Ik gebruikte daarbij de flesjes, maar ook voedingspotjes van Avent (met gebruik van een tussenstuk). Op internet zijn veel koeltasjes te bestellen met zo’n koelblok erin. Als je dit koelblok de nacht voordat je gaat werken in de vriezer legt en ‘s ochtends meeneemt naar je werk denk ik dat je melk in het koeltasje met het koelblok er tussenin wel voldoende koud zal blijven. Misschien ook handig om je melk in de kofferbak van je auto te zetten. Het is daar namelijk het meest koud. Succes met kolven! Lijkt me best een klus als je de hele dag onderweg bent. Maakt het wel wat lastiger.
   Groetjes, Hanneke
   https://www.philips.nl/c-p/SCF332_31/avent-enkele-elektrische-borstkolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *